SÖKE’NİN SARIKEMER MAHALLESİ’NE İSMİNİ VEREN VE İNATÇI FİLMİNİN DE ÇEKİLDİĞİ TARİHİ TAŞ KÖPRÜ BAKIMSIZLIK NEDENİYLE YIKILIYOR
Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde yer alan tarihi köprünün bugüne kadar hiç bir bakım görmediği ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken mahalle sakinleri, köprünün koruma altına alınmasını istiyor.
Ünlü sinema oyuncusu Kemal Sunal’ın baş rölünde oynadığı “İnatçı” filminin çekiminin yapıldığı köprünün korunup yaşatılmasını isteyen vatandaşlar, “Bu taş köprünün altından suyun geçtiği delikler var. Bu delikler özellikle kış aylarında taşkınların getirdiği pislikler nedeniyle tıkanıyor. Köprü suların geçmesini engelleyen bir bent görevi görüyor. Sular geriye doğru şişiyor. Bu şişme hem taşkınları önleyen sete baskı yapıyor, hem de köprüye zarar veriyor. Köprünün bu baskıya ne kadar dayanacağı belli değil” diyerek tepkilerini dile getiriyor.
TARİHİ TAŞ KÖPRÜ YIKILMASIN
Sarıkemer’deki tarihi taş köprünün bakımsızlığı çevrecilerin de tepkisine neden oluyor.
Tarihi taş köprü ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı ile 1982 yılında tescil edilen ve Sarıkemer’i birbirine bağlayan Sarıkemer Köprüsü, Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde çok az kalan tarihi taş köprülerden biridir. Bu taş köprünün, Menderes’in getirdiği alüvyonlu çamurlar kuruduktan sonra üzeri sarardığından adının “Sarıkemer” olarak kaldığı söylenir. Bir zamanlar deve kervanlarının geçtiği, yakın dönemde Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı ve önemli sahnelerinin geçtiği İnatçı filmine de konu olan Taşköprü tehdit altında” dedi.
KÖPRÜ, ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR
Kış aylarında taşkınların getirdiği insan kaynaklı yüzer atıklar ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi maddelerin köprüye büyük zararlar verdiğine dikkat çeken Bahattin Sürücü, “Özellikle büyük kütle halinde gelen kütükler ve ağaç gövdeleri alçak olan köprünün kemerlerini tıkıyor. Suyun debisinin artmasıyla birlikte, bu atıklar taş köprünün kemerlerine baskı yapmaktadır. Kemerleri bağlayan taşlardan birinin yerinden çıkması halinde tüm köprünün dağılma ihtimali bulunmaktadır. Odun ve çalıların tıkadığı kemerlerden, yüzer atıklar geçemediği için, köprünün membasında geniş adacıklar oluşturmakta bu da köprüye sürekli basınç uygulamaktadır. Sarıkemer Köprüsü’nün bu tehditten kurtulmasının yolu düzenli olarak temizlenmesidir. Bu şekilde hem insanların yaşamları tehlikeye girmez, hem de tarihi köprünün yıkılma tehdidi ortadan kalkar” şeklinde konuştu.
(HÜSEYİN IŞIK)