SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA TANYERİ, KORONAVİRÜS SALGIN SÜRECİNDE ÜRETİMİNE DEVAM EDEN TARIMIN VE TARIMA VERİLEN DEVLET DESTEKLERİNİN ÖNEMİNİN DAHA İYİ ANLAŞILDIĞINI SÖYLEDİ
Mustafa Tanyeri 2020 Söke tarımıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Salgın ne kadar yayılırsa yayılsın tarımda üretimin devam etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Tanyeri, “Bu yıl ki pamuk üretiminde çok ciddi verim kaybına neden olan Kırmızı Örümcek ve Yaprak Bitinin Bölgemizde Çoğalması ve Direncinin Artışı Neticesinde, odamız ziraat mühendisleri tarafından düzenli kontroller yapılmıştır. Ayrıca üreticilerimizin üretimde yaşadığı sorunu, verim düşüklüğüne sebep olan ve maliyet artırıcı etkisini daha iyi bir şekilde anlaşılması için, İl Tarım ve Orman, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Odamız Ziraat Mühendisleri tarafından yapılan araştırmalar rapor haline getirilerek Aydın’da yapılan toplantıda Ankara İl Bitkisel Üretim Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir’ e sunuldu. Bu raporla birlikte konuyla ilgili avrupa kırmızı örümceğinin önümüzdeki günlerde ovamızda denetlenip araştırılacağının sözünü aldık.” dedi.
ZEYTİN ÜRETİCİMİZİN SORUNLARINI BAKANLIĞA İLETTİK
Zeytin üreticileri ile bakanlık arasında iletişimi sağladıklarını kaydeden Başkan Tanyeri, “Zeytinyağı fiyatlarının, Zeytinyağı primlerinin, organik zeytin desteklemesinin düşüklüğünü, ayrıca dekarda verimi 200 kg. olan desteklemenin 80 kg’a düşürülmesi, üreticilerimizin ürünlerinden dekarda fazla üretim yapmalarına rağmen eksik destek almalarının üreticimizin kazancını düşürdüğünü, bakanlığımıza ilettik ve yükselmesi gerektiğini talep ettik. Bu neticede zeytinyağı fiyatları 15 tl’ den 25 tl’ ye çıkmıştır” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK AKREDİTASYON BELGESİNİ ALDIK
Söke Ziraat Odası Labaratuvarını üreticilere en iyi hizmeti verecek hale getirdiklerini söyleyen Mustafa Tanyeri, “Üreticilerimize en iyi şekilde hizmet verebilmek için çalışmalarımıza 2019 yılında daha gelişmiş cihazlar alarak toprak analizlerinin yanında yaprak ve su analizlerini de yapmaya başladık ve başvurusunu gerçekleştirdiğimiz uluslararası geçerlilik belgesi olan, 17025 laboratuvar akreditasyonu için ilk denetimimizi 20 aralıkta gerçekleştirdik ve akreditasyon sürecimizi başlatmış olduk. Bu Süreçte Türkak’ın belirlediği kriterleri yerine getirerek, laboratuvarımıza yenilikler katarak geliştirdik. 21 Ağustos 2020 tarihinde toprakta 5 parametreden (Saturasyon, Ec, PH, Kireç, Organik Madde) Türkak tarafından akredite olduk. Analiz sonuçlarında uluslararası geçerlilik sağlayan referans belgeyi, Türkiye’de Ziraat Odaları Laboratuvarı arasında ilk olarak almış bulunmaktayız. Bizim için mutluluk verici ve önemli bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.
(HÜSEYİN IŞIK)