Bu haftaki yazımda, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın geçen hafta başında gerçekleştirdiği 2 yıllık değerlendirme toplantısının detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aradan geçen 2 yılda neler yapıldı?
Yapılamayanlar neden yapılamadı?
Hemen her seçim döneminde kent gündeminin birinci maddesini oluşturan Söke Çayı ne olacak?
İlçe merkezindeki arsa sıkıntısı nasıl aşılacak?
Önümüzdeki 3 yılda neler yapılacak?
Bütün bunları Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın ağzından sizlere aktaracağım.
Başkanlıktaki ilk değerlendirme toplantısını göreve gelişinin 2. ayında, yani 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştiren ve “belediyeyi yaklaşık 40 milyon TL borçla devraldık” diyen Başkan Toyran, aradan geçen iki yılın ardından bir kez daha basın mensuplarının karşısına geçti.
MERKEZ ÇARŞI ÜST ÖRTÜ PROJESİ VE LİMON SOKAK
Söke merkez çarşının; Ziraat Bankası, Bedesten Çarşısı, Vakıflar Bankası ve Belediye Meydanı arasında kalan bölümünü oluşturan Demirciler, Hasırcılar, Basmacılar ve Yağcı Sokakların üstü kapatılarak kapalı çarşı havası yaratılacak.
Proje kapsamında; çarşının üzeri yüzde 70 su geçirmezliği bulunan özel kumaş örtü ile kapatılacak. Çarşı içinde aydınlatma, modern kent mobilyaları (bank, çiçeklik, çöp kutuları) ferforje saçaklar yer alacak.
Proje maliyeti ise tamamen Söke Belediyesi’nce karşılanacak.
Yüksel Yalova Caddesi ile Özmen Sokağı birbirine bağlayan Limon Sokak ışıklandırılacak ve sanat sokağı haline getirilecek.
İmar ve şehircilik konusunda ilçe merkezinde arsa sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Başkan Toyran, Söke’nin yeni yapılaşma alanlarını, Yenikent Çevre Yolu’nun karşısı – Fevzipaşa perakendeleri, Bağarası kavşağı – Novada Alışveriş Merkezi arasındaki Söke-Bodrum Karayolu’nun alt kısmı ile Ağaçlı kavşağı sonrasındaki Ağaçlı yolunun sağ ve sol tarafı olarak açıkladı.
BÜYÜKŞEHİR YASASI’NDAN KAYNAKLANAN GELİR KAYBI 65-70 MİLYON TL
Söke Belediye Başkanı’nın konuşmasının geneline bakıldığında, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklanan gelir kaybından duyduğu sıkıntı gözlerden kaçmadı.
Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte belde ve köylerin tüzel kişiliğinin son bulmasının ardından kat be kat büyüyen kırsal alana da hizmet götürmek zorunda kaldıklarını kaydeden Toyran, “Alan olarak hatırı sayılır genişlikte bir alana hizmet götürmek durumundayız. Aydın ilinin yaklaşık 8 bin kilometrekarelik bir alana hitap ettiğini düşünürsek, Yaklaşık bin kilometrekarelik alanla Aydın’ın 8’de birine Söke Belediyesi olarak hizmet götürüyoruz. Bu hizmeti çöp toplama anlamında götürmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti ilaçlama anlamında götürmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti şantiye hizmetleri ve park – bahçe hizmetleri olarak götürmeye çalışıyoruz. Tabii coğrafya olarak belki de Aydın ilinin en büyük coğrafyasına sahibiz. Şu anda 5 yıl süreyle hiç bir vergi, ücret alamayacağımız Çavdar’a hizmet götürüyoruz, Kaygılı’ya hizmet götürüyoruz. Doğanbey’e hizmet götürüyoruz. Bunların şu anda Söke Belediyesi’ne yasa gereği hiç bir şey alamayacağız. Yasa gereği 5 yıl onlardan bir katkı alma şansımız yok. İlçe belediyelerinin şu anda en çok zorlandığı bir 5 yıllık süreç bu.” diyerek belediyenin içinde bulunduğu sıkıntıya dikkat çekti.
Toyran yaptıklarını ve yapamadıklarını anlatırken, sık sık bu gelir kaybına ve genişleyen hizmet alanına değindi.
“Hizmet yapamaz duruma gelmemek için, tasarrufa ve tutuma büyük önem veriyoruz, alternatif çalışmalarla hizmet yapmaya çalışıyoruz” dedi.