SÖKE‘NİN MEKANSAL PLANLAMASI VE BAZI GERÇEKLER
Geçen meclis ilginç olaylara sahne oldu. Muhalefet ilk kez Söke’nin meclis üyeleri olduğunu hatırlamış olacak ki bir anda sorunların üzerine gidip, yönetime hesap sordu. Bu kent adına olumlu bir adımdı. Çünkü yönetim 22 milyon TL tutan arsa satışlarını vadeli yapıp yerine borçlanma ile para bulma gafletinde bulunmuştu. Yani yüzde 9 ile borç verip , yüzde 17 ile borç alacak ve bu ters valörden doğan zarar ise 1.760.000 TL Söke Belediyesi’nin kasasından çıkacaktı. İnanılır gibi değil ama gerçek bu. Bence oluşacak bu zararı 19 meclis üyesi ve Belediye Başkanı ödemeliler. Sonuçta adam başı 88 Bin TL zarar düşüyor. Bir meclis üyesinin bunu savunmak için söylediği sözler ise tam bir siyasi şovmenlik örneği oldu. Neymiş bu konuda karar verme yetkisi belediye başkanında imiş. Sevsinler senin yetkini, kimin malını kime kafana göre satıyorsun sen. Yok öyle dünya efendi, yapacaklarından halka önce bilgi vereceksin, sonra hesap. Herkes yerini , konumunu iyi bilsin.
Bu konuya ilerde tekrar döneceğiz. Şimdi esas sıkıntının biri olan Zirai Donatım Depoları’nın otopark olarak yapılması. Bakın bu işler böyle olmaz, önce bir avam proje hazırlanır ve halkın önüne çıkılır. Denir ki, biz buraya bu büyüklükte bir otopark yapacağız , üstü kent otel olacak , maliyeti bu olacak , yer Büyükşehir’e verilecek , daha sonra Söke Belediyesine iade edilecek, protokol böyle yapılacak, süresi şu kadar olacak . Daha sonra yurttaşın soruları ve önerileri varsa alınır , yanıtlanır 2022 yılı yatırım bütçesine parası ayrılır ve proje başlar. Siz ne yapıyorsunuz başı sonu belli olmayan bir yerden halka hiçbir bilgi vermeden otopark yapıyoruz yaygarasıyla bu işe kalkışıyorsunuz. Yangından mal kaçırılacak bir durum yok ortada. 5.000 m2 bir alana 2 katlı bir otopark yaptığınızda buraya ancak 250 araç sığdırılırken 12.000 m2 Pazar yerine 2 katlı otopark yaptığınızda 600 araç sığdırma şansınız var. Bence bu konu oldu bittiye gelmeden bir kez daha düşünülmeli.
Gelelim bir diğer sıkıntılı konuya. Kent içinde kalan eski fabrikaların durumu . Başta Tariş olmak üzere , eski Tekel depolarının olduğu alan , Tuntaş ailesine ait. Stadın bitişiğindeki bu fabrika alanı bir an önce yeni yaşam alanı olarak yeniden düzenlenmeli. Özellikle Tariş alanı ve Belediyeye terk edeceği 25 dönümlük alan kent için önemli bir alan olarak duruyor. Tariş artık bu kullanılmayan alandan bir an önce tahliye edilip burası açılan yolları ile yeşil alanları ile kent halkının hizmetine sunulmalıdır. Söke halkı Tariş ortaklarına bu rekreasyon alanını imara açarak ahde vefasını göstermiştir. Şimdi sıra Tariş in bir an önce bu alanları terk etmesidir. Diğer iki fabrika alanı imar yasaklarının kaldırılmasıyla toplu konut alanları olarak yeniden planlanmalıdır. Buralarda projeler hazırlanırken Belediye aktif rol almalı ve bu projelerin içinde olmalıdır.
Otogar ve Tır garajı konusu gündem de yerini korurken Nazım imar planın da ikisinin de yeri belirlenmiştir. OSB yakınındaki bu iki yer Belediyeler tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Amaç yapmak ise mutlaka çözüm bulunur. Ama süreyi doldurmak , gündemi değiştirmek için yapılan yaygaralar ise beyhude çabadır. Yerel yönetim bu perspektiften bakarak bu mekânsal planlamalar üzerinden yeniden düşünmelidir. Yaptıkları hatalardan dönüp ciddi bir yaklaşım içinde konuları ele almalı ve bazı kararları artık uygulamalıdır. Kentin bu doğru yaklaşımlara çok ihtiyacı var , yoksa zaman akıp geçiyor .
Saygılarımla..
(TURGUT TÜRKOĞLU)