SÖKE’NİN KALBİNDE YÜKSELEN MİMARİ MİRAS “EFES SİNEMASI”
Söke’de özel bir lisede eğitim gören Samet Emir Arıca ve Fırat Öztürk isimli öğrenciler, tarih öğretmenleri Filiz Narman danışmanlığında hazırladıkları “Efes Sineması” isimli projeleriyle Tübitak’ta yarıştı.
Öğrencilerin hazırladığı projede, Söke’de bir döneme tanıklık eden Efes Sineması, Sosyokültürel Boyutu, Tarihsel Misyonu ve Mimari Özellikleriyle ele alındı.
EFES SİNEMASI’NIN TARİHSEL MİSYONU
Projede 69 yıllık geçmişe sahip simge eser, açılışından günümüze tüm yönleriyle anlatıldı.
Projede yer alan bilgilere göre, Söke'nin merkezinde, Ömer Koyuncuoğlu Caddesi üzerinde yer alan dört katlı tarihi Efes Sineması, ünlü mimar Ziya Nebioğlu tarafından tasarlanmış ve 1955 yılında tamamlandı. Geniş saçakları, düz çatısı, dairesel köşe dönüşleri ve kendine has betonarme özellikleri ile dikkat çeken binanın giriş katında sinema perdesiyle donatılmış 1000 kişilik kapasiteye sahip bir salon yer alır. Yapının giriş katında yer alan sinema salonu, olası tehlikeler karşısında hızla boşaltılabilme özelliğine sahiptir.
"MAHKUMLAR KALESİ" FİLMİYLE KAPILARINI AÇTI
Cumhuriyetin 32. Yıldönümü olan 29 Ekim 1955 tarihinde hizmete açılan sinemada ilk olarak 1952 yılı yapımı “Mahkumlar Kalesi” isimli yabancı film seyircilerin beğenisine sunulur. Söke halkının kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan sinema, yaklaşık yarım asır boyunca sadece film gösterimleriyle değil, aynı zamanda konserler, tiyatro gösterileri ve toplantılarla da önemli bir kültürel merkez olur.
ÜNLÜ SANATÇILARI SÖKELİLERLE BULUŞTURDU
Söke'nin bir dönem sosya-kültürel yaşantısını belirleyen Efes Sineması, Söke ilçesinin popüler kültürünün oluşumunda ve toplumsal hafızanın şekillenmesinde de önemli bir rol oynar. Döneminin yaşam kalitesini yansıtan bir sosyal merkez olarak toplumda büyük bir ilgiyle takip edilir. Söke’de yaşayan halkı sinema kültürüyle tanıştırmasının yanında film kahramanlarıyla buluşturur. Dönemin ünlü sanatçıları Müzeyyen Senar, Barış Manço, Edip Akbayram, Cem Karaca, Erkin Koray ve Gülden Karaböcek Efes Sineması’nda Sökelilerle bir araya gelir. Söke'nin kültürel belleğinde derin izler bırakan etkinliklerle anılan sinema, tiyatro etkinlikleri ile de bölge halkının toplumsal yaşantısına yön verir.
SÖKE OLAY