TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARIM VE GIDA ÖRGÜTÜ'NCE STRATEJİK ÜRÜN SEÇİLEN PAMUK İLE İLGİLİ ANALİZ ÇALIŞMALARININ BÜYÜK BÖLÜMÜ SÖKE'DE YAPILACAK.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) işbirliğinde başlatılan "Tarımsal Gıda Değer Zincirlerinde Küçük Çiftçiler için Tarımsal Risk Yönetimi Alternatiflerinin Geliştirilmesi" projesinin tanıtım toplantısı Söke'de yapıldı.
Söke Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya, TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş, Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Profesör Kasırga Yıldırak, Borsa Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Haşim İbi ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
EGE'DEKİ PAMUĞUN YARISI SÖKE'DE ÜRETİLİYOR
Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Söke denince akla pamuk gelir. Pamuk ekildikten hasat edilinceye kadar üreticinin aklından hayaller, umutlar geçer. Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 9’u, Ege’de üretilen pamuğun yüzde 48-54’ü Söke’de üretiliyor. Yani Söke bir pamuk ambarıdır. Söke Ticaret Borsası öncülüğünde Aydın ve İzmir Ticaret Borsalarımız ile pamuğun daha da değerlenmesi, üreticiye ekonomik geri dönüşünün daha iyi seviyelerde olması için 74 bin m2 alana Türkiye’nin üçüncü lisanslı deposunu kuruyoruz. Ana kalemimiz pamuk için projeler üretiyor, bugünkü toplantıda da içinde yer aldığımız projelere katkı sunmaya çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.
SÖKE TİCARET BORSASI ÖNEMLİ BİR TİCARET BORSAMIZ
TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş de, “Söke Ticaret Borsası yaptığı çalışma ve faaliyetlerle, Ankara’da temsiliyle bizim her zaman gurur duyduğumuz yakından takip ettiğimiz çok önemli bir Ticaret Borsamız. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü, bu projeyi TOBB ile yapmak istedi. Çok önemli bir proje yürütüyoruz. 80 bin dolarlık küçük bir proje ancak bundan sonra daha büyükleri de olacak. Tarım ürünlerini konuşurken, alternatif finans kaynaklarını da konuşuyoruz. Umarım başarılı olacak. Borsalar üretici temelli kurumlar. Dünyanın hiçbir yerinde üreticinin kazanmadığı bir sistem başarılı olamaz” ifadelerini kullandı.
(HÜSEYİN IŞIK)