Söke Ovası'na ne aradıkları anlaşıldı
Bir süredir Söke Ovası'nın çeşitli noktalarında görülen yabancı plakalı dev iş makinalarının İzmir merkezli bir enerji şirketine ait olduğu anlaşıldı.
Bölge çiftçisinde merak uyandıran ve zaman zamanda tedirginliğe neden olan araçların, Hez Enerji Şirketi'ne ait jeotermal kaynak işletme ruhsat sahasında sismik veri alım çalışmaları yapmak üzere geldiği belirtildi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yaklaşık bir hafta önce Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'ndan "jeofizik saha çalışması" konulu bir yazı geldi. İlgili yazıda, Söke, Kuşadası, Koçarlı ve Germencik ilçelerinde jeotermal kaynak işletme ruhsat sahaları bulunan bir enerji şirketinin bölgede saha çalışması yapacağı belirtildi. Söz konusu araçlar bu amaçla Söke Ovası'nda çalışmalar yapmaktadır" dedi.
"Jeotermal işletme sahalarımızda potansiyel tespit çalışmaları yapılacaktır"
Hez Enerji şirketininin Aydın Valiliği Yikob Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'ne gönderdiği "Jeotermal işletme sahalarımız hakkında" konulu talep yazısında da, 03-30 Mart 2023 tarihleri arasında çalışmalar yapılacağı belirtildi.
Şirketin talep yazısında, "Aydın ili Söke, Kuşadası, Koçarlı ve Germencik ilçeleri sınırları içerisinde şirketimize ait işletme ruhsat nolu sahalarda jeotermal potansiyelin tespiti ve yeni sondaj alanlarının belirlenmesi amacıyla sismik veri alımı çalışması yapılacaktır" denildi.
"Germencik ve Söke'de 376 milyon TL'lik entegre jeotermal proje hayata geçirilecek"
Enerji Günlüğü'nde yer alan Sabiha Kötek imzalı habere göre, Aydın ve Denizli illerinde Büyük Menderes Grabeni üzerinde 22581 hektarlık jeotermal ruhsat sahası bulunan Hez Enerji, Germencik ve Söke ilçelerinde 376 milyon TL yatırım yaparak entegre bir jeotermal proje hayata geçirmeyi planlıyor.
Proje kapsamında 12 adet derin sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranması, 24 MW kapasiteli jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması, 2 adet jeotermal seracılık faaliyeti yürütülmesi ve yardımcı kaynak olarak 999 kW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) kurulması hedefleniyor.
"Proje kapsamında 12 derin sondaj kuyusu açılacak"
376 milyon TL değerindeki proje kapsamında mevcut 2 kuyuya ilaveten açılacak 10 adet derin sondaj kuyularının her biri azami 3.500 m derinlikte olacak ve kuyular sırayla açılacak. Sondajlar neticesinde akışkana/kaynağa ulaşılması durumunda kuyunun kullanım amacı kesinleşecek.
"Jeotermal seralarda katma değeri yüksek ürünler yetiştirilecek"
Jeotermal seralarda ise ithal edilmek üzere domates, muz, avakado ve ejder meyvesi gibi katma değeri yüksek ürünler üretilecek. Güneş enerjisi santralinde kullanılacak güneş panellerinin herbiri 265 wp gücünde olmak üzere 4356 adet fotovoltaik modülden oluşacak.
Hüseyin Işık