Söke Pidesi'nin ardından Söke Tahinli Pidesi de markalaştı
Söke Ticaret Odası'nın Tahinli Söke Pidesi ile ilgili olarak Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı coğrafi işaret belge süreci tamamlandı.
Söke Ticaret Odası düzenlediği geniş katılımlı bir toplantı ile coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınan Tahinli Söke Pidesi'nın tanıtımını yaptı.
Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, Meclis Başkanı Veysel Kara ve meclis üyelerinin ev sahipliği yaptığı tanıtım toplantısına, Ak Parti Aydın Milletvekillleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş, Ömer Özmen, Ak Parti Aydın 27. Dönem Milletvekili Metin Yavuz, Söke Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Profesör Bülent Kent, Rektör Yardımcısı ve Söke İşletme Fakültesi Dekanı Profesör Cemal İyem, Ak Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, Söke İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Yapıcı, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhuni, Söke Ticaret Odası Başkanı Nejat Sağel, Meclis Başkanı Ali Özdericioğlu, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Meclis Başkanı Yusuf Çam, Sögiad Başkanı Murat Günal, Ak Parti Söke İlçe Başkanı Sibel Menderes, MHP Söke İlçe Başkanı Ömer Akalın, Söke Kent Konseyi Başkanı Saliha Ondört, Söke Elektrikçiler Odası Başkanı Güngör Gümüş, Söke Kahveciler Odası Başkanı Ali Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.
"Söke'nin 5. coğrafi işaret belgesini almanın gururunu yaşıyoruz"
Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar toplantının açılışında yaptığı konuşmada, coğrafi işaretlerin kentlerin ve bölgelerin bilinirliliğini arttıran en önemli tanıtım araçlarından olduğunu söyledi.
Söke Ticaret Odası'nın daha önce de 4 ürünün coğrafi işaretini aldığını kaydeden Başkan Sakalar, "Söke Ticaret Odamızın, belediyemizin ve Söke Ticaret Borsamızın katkılarıyla daha önce de Söke Körüklü Çizmesi, Tatlı Maya Ekmeği, Şevketi Bostan Yemeği, Söke Pidesi ve Kulak Tatlısı için coğrafi işaret almıştık. Şimdi de bu ürünlere Tahinli Söke Pidesi'ni dahil ediyoruz." dedi.
Tahinli Söke Pidesi'nin tescil çalışmalarını Söke Ticaret Odası adına yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Profesör Fatma Neval Genç de, Tahinli Söke Pidesi gibi eşsiz bir lezzetin coğrafi işaret alarak koruma altına alınmasının, yöresel lezzetlerin ve kültürel değerlerin devamlılığı açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Tanıtım toplantısında daha sonra, Söke'deki pideci esnafı tarafından hazırlanan Tahinli Söke Pidesi ikram edildi.
Söke Tahinli Pidesi nasıl olur?
Söke Tahinli Pidesi, ekmeklik buğday unu, tuz, su, tahin, maya ve tereyağı kullanılarak üretilir. Hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Söke Tahinli Pidesi'nin hazırlanması ve pişirilmesi aşamaları ile üretimi ustalık becerisi gerektirir. Söke Tahinli Pidesi, tercihen taş zeminli fırınlarda pişirilir. Bu durum ürünün lezzetini ve homojen olarak en iyi şekilde pişirilmesini sağlar. Söke Tahinli Pidesi, Söke Ticaret Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanmıştır.
Coğrafi İşaret nedir?
Coğrafi işaret belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları ve sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
Hüseyin Işık - Söke Olay