Söke'de alüvyon zemin büyük tehlike!

GÜNDEM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.04.2023 - 15:28, Güncelleme: 05.04.2023 - 16:15 2591+ kez okundu.
 

Söke'de alüvyon zemin büyük tehlike!

Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Fatma Neval Genç, Söke'de alüvyon tabaka üzerindeki yapılaşmanın afet riskini arttırdığına dikkat çekti
Profesör Fatma Neval Genç Söke Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Afetler ve afetlere hazırlık" konulu toplantıda, alüvyon alanlar üzerinde devam eden yapılaşmadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Verimli tarım arazilerinin inşaat sektörü tarafından talan edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Profesör Genç, "Söke'de geçmişte taşkın ve depremler nedeniyle can kayıpları yaşanmıştır. Bunlar gelecekte de olmayacak anlamına gelmez. Deneyimlerimiz bize alüvyon tabaka üzerine yerleşim yapmamamız gerektiğini söylüyor. Çok katlı yapılaşma yapmamak gerektiğini biliyoruz. Söke Ovası alüvyon bir tabakada. Bundan dolayı Söke Ovası tarım alanıdır, verimli arazidir. Biz tarım alanı üzerine konutlar yaparak, tarım alanlarını yok ediyoruz, doğal afet riskini artırıyoruz. Bunu hep birlikte bile bile yapıyoruz. Hem talep eden hem izni veren karşılıklı suçlu. Bu anlayıştan vazgeçmemiz, çok katlı yapılaşmadan vazgeçmemiz gerekli. Alüvyon alanına yerleşme tehlikeli. Düşük katlı yapılar yapmalıyız. Yapı denetimini etkili işletmeliyiz. Binaları sağlam yapmalıyız" dedi. "Plan var ama uygulama yok" Konuşmasında Türkiye'de 11 ili etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi'ne de değinen Profesör Fatma Neval Genç, afetlerin büyüklüğünün insanlara ve ekonomiye verdiği hasarlarla ölçüldüğünü bildirdi. Kurumların afet anında aldığı kararları afetin etkisini azalttığına dikkat çeken Profesör Genç, "Politikalar ve mevzuat üzerinden bakıldığında bizde sorun yok. Plan yapıyoruz, yasa yapıyoruz, komiteler oluşturuyoruz. Bu konuda çok ilerideyiz ve hiçbir sorun yok. Sorun nerede var, nerede başarısız, uygulamada başarırsız, denetim ve yönetimde başarısısız. Bu planlarda yerel yönetimin ne yapacağı, hangi tedbirleri alacağının hepsi var. Nerede hata yapıyoruz? Uygulamada, denetimde ne hata yapıyoruz" dedi. Söke olay - Hüseyin Işık
Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Fatma Neval Genç, Söke'de alüvyon tabaka üzerindeki yapılaşmanın afet riskini arttırdığına dikkat çekti

Profesör Fatma Neval Genç Söke Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Afetler ve afetlere hazırlık" konulu toplantıda, alüvyon alanlar üzerinde devam eden yapılaşmadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Verimli tarım arazilerinin inşaat sektörü tarafından talan edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Profesör Genç, "Söke'de geçmişte taşkın ve depremler nedeniyle can kayıpları yaşanmıştır. Bunlar gelecekte de olmayacak anlamına gelmez. Deneyimlerimiz bize alüvyon tabaka üzerine yerleşim yapmamamız gerektiğini söylüyor. Çok katlı yapılaşma yapmamak gerektiğini biliyoruz. Söke Ovası alüvyon bir tabakada. Bundan dolayı Söke Ovası tarım alanıdır, verimli arazidir. Biz tarım alanı üzerine konutlar yaparak, tarım alanlarını yok ediyoruz, doğal afet riskini artırıyoruz. Bunu hep birlikte bile bile yapıyoruz. Hem talep eden hem izni veren karşılıklı suçlu. Bu anlayıştan vazgeçmemiz, çok katlı yapılaşmadan vazgeçmemiz gerekli. Alüvyon alanına yerleşme tehlikeli. Düşük katlı yapılar yapmalıyız. Yapı denetimini etkili işletmeliyiz. Binaları sağlam yapmalıyız" dedi.

"Plan var ama uygulama yok"

Konuşmasında Türkiye'de 11 ili etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi'ne de değinen Profesör Fatma Neval Genç, afetlerin büyüklüğünün insanlara ve ekonomiye verdiği hasarlarla ölçüldüğünü bildirdi.

Kurumların afet anında aldığı kararları afetin etkisini azalttığına dikkat çeken Profesör Genç, "Politikalar ve mevzuat üzerinden bakıldığında bizde sorun yok. Plan yapıyoruz, yasa yapıyoruz, komiteler oluşturuyoruz. Bu konuda çok ilerideyiz ve hiçbir sorun yok. Sorun nerede var, nerede başarısız, uygulamada başarırsız, denetim ve yönetimde başarısısız. Bu planlarda yerel yönetimin ne yapacağı, hangi tedbirleri alacağının hepsi var. Nerede hata yapıyoruz? Uygulamada, denetimde ne hata yapıyoruz" dedi.

Söke olay - Hüseyin Işık

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sokeolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.