SÖKE’NİN KALBİNDE YÜKSELEN MİMARİ MİRAS “EFES SİNEMASI”

SÖKE 04.09.2024 - 21:16, Güncelleme: 04.09.2024 - 21:21 1374 kez okundu.
 

SÖKE’NİN KALBİNDE YÜKSELEN MİMARİ MİRAS “EFES SİNEMASI”

AYDIN'IN SÖKE İLÇESİNDE ÖNEMLİ BİR TARİHSEL DEĞER OLAN EFES SİNEMASI, TÜBİTAK PROJE YARIŞMASINA KATILDI.
Söke’de özel bir lisede eğitim gören Samet Emir Arıca ve Fırat Öztürk isimli öğrenciler, tarih öğretmenleri Filiz Narman danışmanlığında hazırladıkları “Efes Sineması” isimli projeleriyle Tübitak’ta yarıştı. Öğrencilerin hazırladığı projede, Söke’de bir döneme tanıklık eden Efes Sineması, Sosyokültürel Boyutu, Tarihsel Misyonu ve Mimari Özellikleriyle ele alındı. EFES SİNEMASI’NIN TARİHSEL MİSYONU Projede 69 yıllık geçmişe sahip simge eser, açılışından günümüze tüm yönleriyle anlatıldı. Projede yer alan bilgilere göre, Söke'nin merkezinde, Ömer Koyuncuoğlu Caddesi üzerinde yer alan dört katlı tarihi Efes Sineması, ünlü mimar Ziya Nebioğlu tarafından tasarlanmış ve 1955 yılında tamamlandı. Geniş saçakları, düz çatısı, dairesel köşe dönüşleri ve kendine has betonarme özellikleri ile dikkat çeken binanın giriş katında sinema perdesiyle donatılmış 1000 kişilik kapasiteye sahip bir salon yer alır. Yapının giriş katında yer alan sinema salonu, olası tehlikeler karşısında hızla boşaltılabilme özelliğine sahiptir. "MAHKUMLAR KALESİ" FİLMİYLE KAPILARINI AÇTI Cumhuriyetin 32. Yıldönümü olan 29 Ekim 1955 tarihinde hizmete açılan sinemada ilk olarak 1952 yılı yapımı “Mahkumlar Kalesi” isimli yabancı film seyircilerin beğenisine sunulur. Söke halkının kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan sinema, yaklaşık yarım asır boyunca sadece film gösterimleriyle değil, aynı zamanda konserler, tiyatro gösterileri ve toplantılarla da önemli bir kültürel merkez olur. ÜNLÜ SANATÇILARI SÖKELİLERLE BULUŞTURDU Söke'nin bir dönem sosya-kültürel yaşantısını belirleyen Efes Sineması, Söke ilçesinin popüler kültürünün oluşumunda ve toplumsal hafızanın şekillenmesinde de önemli bir rol oynar. Döneminin yaşam kalitesini yansıtan bir sosyal merkez olarak toplumda büyük bir ilgiyle takip edilir. Söke’de yaşayan halkı sinema kültürüyle tanıştırmasının yanında film kahramanlarıyla buluşturur. Dönemin ünlü sanatçıları Müzeyyen Senar, Barış Manço, Edip Akbayram, Cem Karaca, Erkin Koray ve Gülden Karaböcek Efes Sineması’nda Sökelilerle bir araya gelir. Söke'nin kültürel belleğinde derin izler bırakan etkinliklerle anılan sinema, tiyatro etkinlikleri ile de bölge halkının toplumsal yaşantısına yön verir. SÖKE OLAY
AYDIN'IN SÖKE İLÇESİNDE ÖNEMLİ BİR TARİHSEL DEĞER OLAN EFES SİNEMASI, TÜBİTAK PROJE YARIŞMASINA KATILDI.

Söke’de özel bir lisede eğitim gören Samet Emir Arıca ve Fırat Öztürk isimli öğrenciler, tarih öğretmenleri Filiz Narman danışmanlığında hazırladıkları “Efes Sineması” isimli projeleriyle Tübitak’ta yarıştı.

Öğrencilerin hazırladığı projede, Söke’de bir döneme tanıklık eden Efes Sineması, Sosyokültürel Boyutu, Tarihsel Misyonu ve Mimari Özellikleriyle ele alındı.

EFES SİNEMASI’NIN TARİHSEL MİSYONU

Projede 69 yıllık geçmişe sahip simge eser, açılışından günümüze tüm yönleriyle anlatıldı.

Projede yer alan bilgilere göre, Söke'nin merkezinde, Ömer Koyuncuoğlu Caddesi üzerinde yer alan dört katlı tarihi Efes Sineması, ünlü mimar Ziya Nebioğlu tarafından tasarlanmış ve 1955 yılında tamamlandı. Geniş saçakları, düz çatısı, dairesel köşe dönüşleri ve kendine has betonarme özellikleri ile dikkat çeken binanın giriş katında sinema perdesiyle donatılmış 1000 kişilik kapasiteye sahip bir salon yer alır. Yapının giriş katında yer alan sinema salonu, olası tehlikeler karşısında hızla boşaltılabilme özelliğine sahiptir.

"MAHKUMLAR KALESİ" FİLMİYLE KAPILARINI AÇTI

Cumhuriyetin 32. Yıldönümü olan 29 Ekim 1955 tarihinde hizmete açılan sinemada ilk olarak 1952 yılı yapımı “Mahkumlar Kalesi” isimli yabancı film seyircilerin beğenisine sunulur. Söke halkının kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan sinema, yaklaşık yarım asır boyunca sadece film gösterimleriyle değil, aynı zamanda konserler, tiyatro gösterileri ve toplantılarla da önemli bir kültürel merkez olur.

ÜNLÜ SANATÇILARI SÖKELİLERLE BULUŞTURDU

Söke'nin bir dönem sosya-kültürel yaşantısını belirleyen Efes Sineması, Söke ilçesinin popüler kültürünün oluşumunda ve toplumsal hafızanın şekillenmesinde de önemli bir rol oynar. Döneminin yaşam kalitesini yansıtan bir sosyal merkez olarak toplumda büyük bir ilgiyle takip edilir. Söke’de yaşayan halkı sinema kültürüyle tanıştırmasının yanında film kahramanlarıyla buluşturur. Dönemin ünlü sanatçıları Müzeyyen Senar, Barış Manço, Edip Akbayram, Cem Karaca, Erkin Koray ve Gülden Karaböcek Efes Sineması’nda Sökelilerle bir araya gelir. Söke'nin kültürel belleğinde derin izler bırakan etkinliklerle anılan sinema, tiyatro etkinlikleri ile de bölge halkının toplumsal yaşantısına yön verir.

SÖKE OLAY

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sokeolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Meral
(06.09.2024 08:47 - #392)
Gençleri kutluyorum. Geçmişlerini bugüne taşımaları ve yıllardır atıl görünümü ile inşallah yeniden açılır. 1000 kişilik bir salon olması,bugün AYDIN ilinde bile böyle sosyokulrurel bir salon yok. Kiymeti bilinsin ki SÖKE BELEDIYESI Halkın sosyokulturel ihtiyacına hizmet etsin. Aydin iline bağlı TÜM BELEDIYELER YIKIP,YENISINI YAPMAYI PEK SEVERLER. ONEMLI OLAN VAR OLANI KORUYUP,YENI PROJELERE IMZA ATMAK. HABER ICIN TEŞEKKÜR EDERİM.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sokeolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.